GIANMARIA TESTA - LAMPO

Artiest info
Website
facebook
Label : Incipit
Distr. : Xango

Het is alweer jaren geleden dat ik in contact kwam met de muziek van deze cantautor en ik er als een blok voor viel, ik ben daar amice Dani nog steeds dankbaar voor, hij heeft inmiddels al menig stukje over hem geschreven in Rootstime. Nog even in vogelvlucht, Gianmaria werd geboren in een boerenfamilie waar volop werd gezongen, hij was een autodidact die zich de kunst van het schrijven van liedjes en gitaar spelen eigen maakte. In 1990 begon hij schoorvoetend zijn muzikale bestaan, hij was zo verlegen dat hij zo ongeveer het podium moest worden opgeduwd. Op instignatie van een Franse producer, die zijn vele kwaliteiten op de juiste waarde schatte, kwam in 1995 zijn eerste album Montgolfieres uit. In 1999 zorgde het album Lampo voor zijn grote doorbraak, maar desondanks bleef hij tot 2007 werken bij de spoorwegen, in laatste instantie als stationschef in Cuneo.

Omdat zijn albums inmiddels slecht verkrijgbaar waren of helemaal niet meer, besloot zijn weduwe tot een hernieuwde uitgave van al zijn albums en zo is het nu de beurt aan een nieuwe “Lampo”, dat nieuw is wel degelijk terecht want de opnamen zijn flink opgeknapt, het klinkt allemaal veel helderder, alleen de oude hoesjes waren veel mooier, daar zal wel over geklaagd zijn want het oude hoesje is ook afgebeeld binnenin.

Voor iedereen die de eerste uitgaven van zijn oeuvre gemist hebben is dit een gouden kans om dat goed te maken, want de meest Franse onder de Italiaanse troubadours is een must voor liefhebbers van Brel, Brassens of gewoon van heerlijke muziek van een zanger met een onvergelijkbaar stemgeluid of gewoon van Italiaans. Testa schrijft kleine liedjes waarmee hij het leven portretteert van gewone mensen en migranten. Het blijft jammer dat ze bij de heruitgave niet hebben gezorgd voor minimaal een vertaling van de songteksten in het Engels, Italiaans is geen wereldtaal.

Testa wordt hier begeleid door steeds wisselende bezettingen, van alleen piano tot een negenkoppige bezetting, veel verschillende sferen dus, hoewel Testa alleen met zijn gitaar ook genoeg is om van te genieten, zo zag ik hem ooit optreden in een klein kerkje in Utrecht, met een tolk erbij, een optreden om nooit te vergeten. Nog niet iets in huis van Testa ? Onmiddellijk toeslaan en aanschaffen !

Jan van Leersum.